MixVideo Channel - интернет телевизия Digital Studio SUNSTORM VT Издателство "Надежда" Велико Търново Отец Матей Светопреображенски
Българска шевица
Одеските българи – в търсене на своята културна идентичност
 
Както преди почти 200 години, така и днес, българите, които живеят в многонационална Одеса, нямат проблем с националното си самоопределение. Българи са, тачат и са запазили българските традиции. Едва ли някъде другаде, освен тука, може да се чуе оригинално звучене на ятова гласна, малка и голяма носовка, така, както са ги изговаряли нашите прадеди преди 2 века. – споделя доц. Елена Налбантова, преподавател във ВТУ, а от три години – лектор в Одеския национален университет “И. И. Мечников”. Поводът за срещата ни е престижното участие на доц. Налбантова в “бялата серия” на одеското издателство “Оптимум” – поредица от книги, които разказват за първите стъпки на града и за създателите на неговата уникалност – сред които е и Васил Априлов.

“Васил Априлов – време и съвременници” е заглавието на №26 от поредицата, с автор Елена Налбантова. Изданието има биографичен характер и носи ценна информация, за всички, които се занимава с проблемите на Възраждането. Книгата е подготвена и по инициатива на Одеско-българското дружество, което е член на Асоциацията на българите в Украйна.

В момент, когато дружеството разгръща инициативата за поставяне на паметна плоча на мястото, където е бил дома на видния наш сънародник, книгата на Елена Налбантова може да послужи като морална опора за това, че не е грях да се луташ и да търсиш своята културна идентичност, не е грях да признаеш и приемеш по-развития културен модел на средата, в която живееш. За нас тук, в България, Васил Априлов е сред най-видните строители на българската култура и меценат на Първото светско училище, в което на общински средства е можел да се учи всеки, независимо дали е от Габрово или не. Но в одеското си битие Априлов е бил виден гръцки патриот – не като национално, а като културно самоопределение, дълги години е свързвал живота си с гръцката община. Така е имал възможност да се запознае с най-напредничавите за времето си идеи, които да представи и въведе в българската действителност – “намерил основания за собственото си самочувствие в цивилизаторската роля на своя народ, осъществена в далечното славянско минало, той се нагърбва с непосилната за един човек мисия на вдъхновител и организатор на нацията в името на нейното достойно бъдеще” – факт, който стои в основата на всичките ни днешни постижения в областта на културата и образованието.
в. "Велико Търново", 22 .07.2004 г.
Препечатването на текста без знанието на автора е забравено.
 
ПУБЛИКАЦИИ