MixVideo Channel - интернет телевизия Digital Studio SUNSTORM VT Издателство "Надежда" Велико Търново Отец Матей Светопреображенски
Българска шевица
ЗА КУЛТУРАТА, ЗА ИЗКУСТВОТО И ЗА ТВОРЦИТЕ
 
Нашата мисия е да работим за създаването на по-висока фирмена култура! Нищо, че за мнозина културата си е повече от таралеж в гащите. Таралеж, който хем трябва да надвива на змиите и гущерите, хем да облагородява чрез целебна акупунктура.
От друга страна културата е онова измерение, в което човек може да се телепортира, когато му писне от реалностите. Да позволи на творческите енергии да настроят лутащото се съзнание и да възвърне силите и самочувствието си на Homo sapiens. За нови идеи, за ново творчество, за нови предизвикателства.
Фолк, фест и кестени ...
Когато стане дума за културата, се хващаме за портфейла. Пари няма, няма и култура - си мисли част от гражданството и насочва естетическите си търсения към непреходните ценности на кръчми, цици и надарени гащи. Ама на културата нали все нещо и е накриво, та намира с какво да оправдае я липсата на средства, я липсата на онова, което не се купува с пари. Творците и ценителите рядко са замогнали се граждани. Меценатството най-щедро се ръси за певачки и танцувачки, дето все плачат, че изкуството им не било ценено както трябва. А как ли би трябвало. The new generation не изостава от тейковците и попълва знания по въпроса за културата с DVD и mp3. То е като на концерт или кино, даже почти същото. Фолк, фест и кестени определят душевността на съвременния българин. Немският философ Освалд Шпленглер беше писал, че когато културата залезе, се превръща в цивилизация. По тази теория май отдавна сме се цивилизовали. За останалото е страшно даже да се помисли. Ония, дето отбират и от "духовно" са "изкуствени"! Равниииис, народе! Протестите на тези, дето им стърчи главата над строя, се приемат.
“Току рекли нашите българи – развитие, развитие! Да се развиела веднъж нашата България и тогава щяла да успее във всичките си работи. Ето тя отчасти вече се разви, даже цъфна, но нещо плод завърза ли? Не, не завърза. Или е невкусен. Тъй и сегашните някои наши учители, като се развиха и цъфнаха, какъв плод завързаха? Като ходиха за науки по Европа, какъв плод донесоха от там? Ние казахме по-напред и пак ще повторим, че каквото и да стануват нашите българи, те са си пак същите.
Да, человеческото естество е любопитно за всичко, но каква полза, братя мои, ако казува някой, че вяра има, а дела няма? Защото Царството Божие не е само за хитри, учени и богати, нито пък само за прости и сиромаси, но за всекиго е, който го с разум търси. Защото не от книгата, нито от перото, нито от чернилото, нито пък от езика е словото Божие, а от Бога, от когото произлезе.”
СЪМИШЛЕНИЦИ:
Велико Търново културна столица Виртуален музей на Отез Матей Светопреображенски
Къща музей Емилиян Станев
Галерия Ямелиеви
PressКуп за грош  
 
 
Литернет
Културни новини