MixVideo Channel - интернет телевизия Digital Studio SUNSTORM VT Издателство "Надежда" Велико Търново Отец Матей Светопреображенски
Българска шевица
НОВИЯТ СВЕТОВЕН БЕЗПОРЯДЪК
Мненията, изказани на конференцията „Британия и Европа“, ще влязат в новото произведение на проф. Малкъм Брадбъри, с когото разговаря Румяна Николова. 
 
Р. Николова: Г-н Брадбъри, интересувате ли се от сегашния културен обмен между страните ни? Освен с Четвероевангелието с какво друго се свързва българската култура в Англия? 
М. Брадбъри: В исторически план България е играла важна роля с обществения живот на Великобритания. Спомнете си за Гладстон, например. Отношението му към България е аналогично на отношението на Байрон към Гърция. През седемдесетте години на миналия век (19 в. - бел. моя) България се е схващала като център на борбата за независимост. Но за съжаление в периода след Втората световна война и по времето на Живков България напълно изчезна от погледа на западноевропейците и на англичаните в частност. Или пък за нея се чуваха само неприятни неща – репутацията и на страна бе направо злокобна – спомнете си за Георги Марков и българския чадър. Но сега чувствата са много различни. Мисля, че страната ви е навлязла в период на изключителни промени. Същевременно, изглежда, България е и център на стабилност, докато при вашите съседи цари хаос и е много опасно. България е от изключително голямо значение като централна балканска държава, в която има стабилност.
Р. Николова Бих искала да говорим за литература, а не за политика. Да очакваме ли скоро Ваша книга на български език?
М. Брадбъри: Досега към творчеството ми са проявявали интерес преводачи, но не и издатели. Книга като „Курс на обмен“ (1982), разбира се не можеше да се появи на български език преди падането на Берлинската стена. Но новата ми книга „Доктор Криминале“(1992) се надявам да предизвика силен интерес. В нея ще срещнете някои от въпросите, които ми зададохте – за представите на Изтока за Запада и обратно. В тази книга е залегнала идеята и за една обединена Европа, а срещите и разговорите ми с някои българи са оказали въздействие и върху написаното. 
Р. Николова: Не мога да не Ви задам традиционния при такива случаи въпрос – над какво работите сега, какви са проблемите и тематиката на това, което ще напишете?
М. Брадбъри: В момента работя върху телевизионната версия на „Доктор Криминале“ и върху един литературно-критически труд, озаглавен „Съвременни английски романи“. Започнал съм и един нов роман. Още съм в началото на работата си и не мога да ви споделя много за него. Най-общо казано, романът ми е за онова, което и вашата вицепрезидентка г-жа Блага Димитрова и аз бихме нарекли Новия Световен Безпорядък. Става дума за онова развитие на събитията, за което мислехме, което си представяхме преди няколко години, че ще доведе до нов световен ред, но уви... Очевидно движението е в точно обратната посока.
Бележка: Малкъм Бадбъри е критик и новелист, роден в Шефийлд през 1932 година. Учил е в университетите в Лестър, Лондон и Манчестър. След няколко ангажимента като преподавател, през 1970 г. Става професор по американски науки в университета в Източна Англия.
в. „Стандарт нюз“, 14 март 1993 г., стр. 12.
Ползването на текста и снимките без разрешението на автора е забравено.
Rumiana Nikolova, Liudmila Kostova and Malcolm Bradburry
Румяна Николова, Людмила Костова и Малкълм Брадбъри
Новият световен безпорядък